Pienen kansan huima selviytymistarina

Virolla on pitkä ja kiemurainen historia, jonka juuret ylettyvät kauas esihistoriaan aina viikinkeistä keskiajan ritareihin ja toiseen maailmansotaan. Viron väestö on lähtöisin suomalais-ugrilaisesta kansasta, joka saapui Viron maille jo ennen ajanlaskun alkua. Virolaisten perimässä lienee siis aimo annos suomalaista sisua, jonka avulla maa on kamppailut tiensä itsenäiseksi valtioksi. Viroa on koeteltu ankarasti lähes koko sen historian ajan. Pientä maata ovat vuoroin hallinneet Saksa, Tanska, Ruotsi ja Venäjä. Huolimatta kohtaamistaan vaikeuksista maa voi tänä päivänä paremmin kuin koskaan.

Virolaisten esi-isät saapuivat Itämeren rannikolle jääkauden päätyttyä noin 9000 eaa ja silloin alkoivat muodostua ensimmäiset virolaiset kylät, joista suurimmassa osassa asutaan edelleen. Virolaisten esi- isät palvoivat luonnonjumalia ja maassa vallitsi pitkään pakana uskonto, jonka mukaan luonnossa on salaperäistä voimaa. Luonnon kunnioittaminen onkin juurtunut syvälle virolaisiin. Myös runonlaulanta on lähtöisin esihistorian ajalta ja yhä vieläkin Saarenmaalla vieraillessaan voit kuulla runonlaulantaa.

Vuosina 800-1200 eaa virolaiset viikingit tekivät ryöstöretkiä Itämeren alueella. Viron viikingeistä on olemassa paljon hurjia legendoja, joista yhden mukaan virolaiset viikingit ryöstivät Norjan kuningattaren Astridin sekä tämän pojan. Saarenmaalta löytyy vieläkin viikinkien aarteita, kuten hopeisia rahoja. Saarenmaan läheltä löytyi myös joitakin vuosia sitten mereen pohjaan uponnut viikinkien laiva.

Keskiajalla Virossa käytiin ritaritaistoja, kun Saksan ja Tanskan ritarikunnat hyökkäsivät maahan tarkoituksenaan levittää kristinuskoa ja hallita maata. Saksa onnistui valloittamaan Etelä- Viron ja Tanska Pohjois- Viron. Saksan hallitsema Liivinmaa muodostui pienestiä valtioista Latvian ja Viron alueelle. Keskiajalla Tallinna sai Tanskan kuninkaalta kaupungin oikeudet ja Vanhankaupungin linnoitukset rakennettiin. Keskiajalla kauppa kukoisti Virossa ja se kiinnosti monen maan vallanpitäjiä, jotka pyrkivät laajentamaan kauppa-aluettaan ja niinpä Ruotsi valtasi Viron keskiajan lopulla.

Suuressa Pohjan sodassa 1700- luvulla Viro siirtyi Ruotsin vallan alta Venäjän vallan alle. Venäjä hallitsi maata aina vuoteen 1918 asti, jolloin Viro itsenäistyi ensimmäisen kerran Neuvostoliiton luhistumisen yhteydessä. Puna-armeija koetteli maan itsenäisyyttä kuitenkin heti itsenäistymisen jälkeen hyökkäämällä Viroon. Viron vapaussodaksi nimitetty sota päättyi Viron onneksi Tartton rauhaan vuonna 1920. Seuraavien vuosikymmenten aikana luotiin Virolaisen kulttuurin perusta ja maan kehitys lähtiin nousuun. Positiivisen kehityksen katkaisi vuonna 1939 alkanut toinen maailmansota. Toisin kuin Suomi, joka päätti taistella, Viron kansa ei kestänyt taas sotaa ja se päätti antautua. Venäjä miehitti maata puolen vuosisadan ajan. Ajat olivat Viron kansalle vaikeita. Virolaisia kuoli ja katosi itään yhteensä 300 000 ja Venäjältä virtasi venäläisiä tilalle. Elintaso ja kansalaisten oikeudet romahtivat.

Viro itsenäistyi uudelleen vuonna 1991 laulavassa vallankumouksessa, joka sai voimaa vanhasta runonlaulannasta. Itsenäistymisestä lähtien maa on ollut huimassa kehityksessä. Nykyään Viro edistyksellinen ja nykyaikainen valtio, joka on osa Euroopan Unionia. Monet menestyksekkäät start up- yritykset, kuten Skype, ovat perustettu Virossa. Värikkään historian koettelemukset ovat kuitenkin jättäneet lähtemättömän vaikutuksen maahan, ja ehkä juuri se tekee Virosta erityisen.